Pod jakim kątem ostrym przecinają się dwusieczne kątów ostrych
Jula: Pod jakim kątem ostrym przecinają się dwusieczne kątów ostrych trójkąta prostokątnego?
Najlepiej, gdyby był jeszcze rysunek.
19 maj 10:15
Adamm:

γ=180
o−α−β
δ=180
o−γ=α+β
czyli pod kątem który jest średnią arytmetyczną tych kątów
19 maj 10:19
Jula: Odpowiedzią jest konkretna liczba. Po za tym trójkąt na Twoim rysunku Adamm nie jest trójkątem
prostokątnym, a o taki chodzi w zadaniu.
19 maj 10:20
Jerzy:
Zawsze kąt rozwarty to 1350 , a kąt osty 450
19 maj 10:22
Jerzy:
Suma katów ostrych = 900
Suma katów podzielonych: = 90:2 = 450
180o − 45o = 1350
180o − 135o = 45o
19 maj 10:24