matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Adam:
Całka ∫ 2lnx / x Prosiłbym o rozpisanie takiej całki, z góry dziękuje
19 maj 00:00
Omikron:
Podstaw t=lnx
1
Wtedy dt=
*dx
x
∫2t dt=2∫t dt =...
19 maj 00:04
jc:
Przecież widać, że 2 ln x /x to pochodna z (ln x)
2
.
19 maj 00:07