Całka niewłaściwa
Arek: π
∫ 5x * sin(x)dx
−oo
Obliczyłem całkę nieoznaczoną ∫5x*sin(x) = −5xcos(x)+5sin(x) + c
Problem mam przy granicy:
π π
lim ∫ −5xcos(x)+5sin(x) | = lim ( −5* π *cos(π) + 5sin(π)) − (−5αcosα + 5α) = (−5π * (−1)+?
α α
α −> −oo α −> −oo
cos oraz sinus nie przyjmują wartości w −oo, dlatego też granice nie istnieją w takim razie
jakie będzie rozwiązanie tej całki?
18 maj 23:11
Adamm: napisz że całka rozbieżna i tyle
18 maj 23:13
kochanus_niepospolitus:
całka nie jest zbieżna
18 maj 23:14