WIELOMIANY
WIELOMIANY: Udowodnij, że nie istnieje taka wartość parametru b, dla której wielomian w(x) = x3+8x+b ma
pierwiastek dwukrotny.
18 maj 22:57
Adamm: żeby miał pierwiastek dwukrotny to musi zajść
w(x)=0
w'(x)=0
w''(x)≠0
ale w'(x)=3x2+8>0 więc nie może mieć pierwiastka dwukrotnego
18 maj 23:01
WIELOMIANY: nie wiem o co chodzi z tymi znaczkami " da sie jakos inaczej?
18 maj 23:03
Adamm: da się
na przykład tak
załóżmy że ma pierwiastek dwukrotny, wtedy
w(x)=(x−a)2(x−b)=x3+(−b−2a)x2+(2ab+a2)x−a2b
gdzie a≠b
więc −b−2a=0 oraz 2ab+a2=8 ale to jest układ sprzeczny
wnioski?
18 maj 23:06
nocnaćma: Jezeli jaks liczba liczba m jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)= x
3+px+q to
1) 3m
2+p=0 i
18 maj 23:08
WIELOMIANY: ok dzięki ukłąd rozwiaze, kumam nawet
18 maj 23:08