1 | n | |||
∑ | = | |||
(4i−3)(4i+1) | 4n+1 |
1 | |
na czynniki | |
(4x−3)(4x+1) |
1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | |||
4 | 4x−3 | 4x+1 |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
(4i−3)*(4i+1) | 4i−3 | 4i+1 |
1 | 1 | |||
1=−4B B=− | i A= | |||
4 | 4 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | *( | − | ) | ||||
(4i−1)*(4i+1) | 4 | 4i−1 | 4i+1 |
1 | ||
∑(i=1 do n) | = | |
(4i−1)*(4i+1) |
1 | 1 | 1 | ||||
= | ∑(i=1 do n)( | − | )= | |||
4 | 4i−3 | 4i+1 |
1 | 1 | 1 | |||
[∑(i=1 do n)( | − ∑(i=1 do n) | )]= rozpisujemy sumę | |||
4 | 4i−3 | 4i+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | *[ | + | + | +......+ | + | |||||
4 | 1 | 5 | 9 | 4n−3 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
− | − | − | − .......− | − | ]= | |||||
5 | 9 | 13 | 4(n−1)+1 | 4n+1 |
1 | 1 | 1 | 4n+1−1 | n | ||||||
= | *(1− | )= | * | = | ||||||
4 | 4n+1 | 4 | 4n+1 | 4n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |