x3−x | −27+3 | 24 | ||||
limx→−3 | = | =− | =−3 | |||
2x2−10 | 2*9−10 | 8 |
x2−x−12 | ||
limx→4 | = | |
x2−16 |
(x−4)*(x+3) | ||
=limx→4 | = | |
(x−4)*(x+4) |
x+3 | 7 | |||
=limx→4 | = | |||
x+4 | 8 |
2x3+x−1 | ||
c) lim x→−∞ | = | |
3−x2 |
| |||||||||||||||||
=lim x→−∞ | = | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
=lim x→−∞ | =∞ | ||||||||||||||||
|
100 | 1 | |||
d) limx→∞ (100+x−x3) = limx→∞[x3*( | + | −1)]=−∞ | ||
x3 | x2 |
√x+4 − 1 | ||
e) limx→−3 | = | |
2x + 6 |
√x+4 − 1 | √x+4+1 | |||
=limx→−3 | * | = | ||
2*(x + 3) | √x+4+1 |
x+4 − 1 | x+3 | |||
=limx→−3 | =limx→−3 | = | ||
2*(x + 3)*(√x+4+1) | 2*(x + 3)*(√x+4+1) |
1 | 1 | 1 | ||||
=limx→−3 | = | = | ||||
2(√x+4+1) | 2*(√1+1) | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |