matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
QWERTY:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2433.html
czemu jak jak liczę równanie prostej takim sposobem y=ax+b
⎧
5=2a+b
⎩
7=6a+b
1
wychodzi mi y=
+5
2
natomiast jak liczę
x−2
y−5
z proporcji
=
6−2
7−5
1
to wychodzi y=
+4
2
18 maj 20:37
QWERTY:
1
tam wszędzie
x jbc
2
18 maj 20:37
QWERTY:
czemu jest inaczej
18 maj 20:56
Mila:
5=2a+b 7=6a+b −−−−−−−−−−−odejmuję stronami −2=−4a
1
1
a=
i 5=2*
+b⇔5=1+b⇔b=4
2
2
1
y=
x+4
2
18 maj 21:08