Kwadratowa :/
Agata: Pomógłby ktoś bo nie rozumiem nic

Funkcja kwadratowa f ma następujące własności: f(−3)=0 oraz f(−1)=f(5)=3.
a) Czy funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą, czy największą, i dla jakiego argumentu jest
ta wartość przyjmowana?
b) Podaj najmniejszą i największą wartość tej funkcji w przedziale domkniętym <5;7>.
kochanus_niepospolitus:

a)
nie posiada najmniejszej ponieważ ramiona są skierowane do dołu (zastanów się dlaczego) ...
największą przyjmuje.
| 5 − 1 | |
skoro f(−1) = f(5) to xwierzchołka = |
| = 2 |
| 2 | |
b)
2 − (−3) = 5 −> 2+5 = 7 ... więc f(7) = 0