Znajdź liczbę c
Pomocy: Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x)=x2−4x+c, należy do paraboli
o równaniu y=x2. Znajdź liczbę c
18 maj 19:44
Adamm: po kolei
najpierw wyznacz wierzchołek tej funkcji
18 maj 19:47
Dobra Ksiązka:
x2=x2−4x+c
4x=c
18 maj 19:48
Dobra Ksiązka: napisałem bzdure. Przepraszam
18 maj 19:50
grz: 1. Wierzchołek paraboli wyraża sie wzorem p=−b/2a czyli p=2 (wspolrzedna x)
2. Podstawiasz 2 w paraboli f(x)= x2 czyli f(2)=4.
3. Wierzchołek paraboli f(x)=x2−4x+c ma współrzędne (2,4)
4. F(2)=4 <=> 4= 4 − 8 + c
5. c=8
18 maj 19:53
Pomocy: Dziękuję.
18 maj 19:55