Szkicowanie funkcji trygonometrycznej
K: Czy ktoś mógłby mi przedstawić krok po kroku rysowanie funkcji: f(x)=sin
2x+|cosx|*cosx
∊<−2π,2π>
Wykres finalnie powinien wyglądać tak:
http://i.imgur.com/fZzDmA4.png
Proszę o pomoc : (
18 maj 19:39
K: Ktokolwiek? : /
18 maj 20:55
Adamm: jeśli cosx<0 to funkcja wygląda tak
f(x)=sin2x−cos2x=−(cos2x−sin2x)=−cos2x
co jeśli cosx≥0 ?
18 maj 20:56
mat: cosx≥0, to f(x)=1
cosx<0, to f(x)=−cos2x
18 maj 20:58
Mila:

f(x)=sin
2x+|cosx|*cosx , x∊<−2π,2π>
| | 3π | | π | | π | | 3π | |
1) |cosx| =cosx dla cosx≥0⇔ x∊<−2π, − |
| >∪<− |
| , |
| >∪< |
| ,2π> |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(najlepiej naszkicować wykres funkcji y=cosx)
wtedy
f(x)=sin
x+cos
2x=1
2) |cosx|=−cosx dla cosx<0
wtedy f(x)=sin
2x−cos
2x=−(cos
2x−sin
2x)=−cos(2x)
18 maj 21:04
K: Dobra wszystko już jasne, dziękuje za pomoc.
18 maj 22:24
Mila:
18 maj 22:27