Funkcja wykładnicza - wzór
Cytrynka: Do wykresu funkcji wykładniczej f(x) = ax należy punkt A ( −1/2; 2)
Napisz wzór funkcji f(x)
2 = a−1/2
Nie umiem tego policzyć:(
18 maj 19:39
Janek191:
f(x) = a
x
a
−0,5 = 2
| 1 | | 1 | |
| = |
| ⇒ a0,5 = 0,5 |
| a0,5 | | 0,5 | |
a = 0,25
czyli
=============
18 maj 20:14
grz: 2 = a
−1/2
Może tak Ci będzie prościej:
2 = a
1/2 * −1
2 = (
√a)
−1
2
√a = 1
18 maj 20:15
Janek191:
Albo
a
−0,5 = 2 podnosimy obustronnie do potęgu ( − 2)
[ a
−0,5]
−2 = 2
−2
18 maj 20:16
Cytrynka: Dziękuję !
18 maj 20:59