jakie rozwiązanie |sin x| = sin x -??
grzechu: |sin x| = sin x.

Zadanie bardzo proste, rozwiązać można za pomocą wykresów tych funkcji, jednak zastanawiam się
jak to rozwiązać algebraicznie rozważając ten moduł. Pomoże ktoś?
18 maj 19:38
Adamm: |x|=x
praktycznie to samo
z definicji |x|=x dla x≥0 oraz |x|=−x dla x<0
czyli dla x≥0 równość zachodzi zawsze, a jeśli x<0 to x=−x skąd x=0
czyli równość zachodzi dla x≥0
tak samo tutaj dla sinx≥0
18 maj 19:44
Mila:
1)
|sinx|=sinx dla sinx≥0⇔x∊<0+2kπ, π+2kπ>⇔
to mamy równanie:
sinx=sinx spełnione dla dla x∊<0+2kπ, π+2kπ>
2) |sinx|=−sinx dla sin x<0⇔x∊(π+2kπ,2π+2kπ
−sinx=sinx
sinx=0 brak rozwiązań
odp.
x∊<2kπ, π+2kπ> , k∊C
18 maj 22:22