planimetria
nahh:
a) Oblicz obwód trapezu z rysunku
b) Jedna z podstaw trapezu jest średnicą okręgu opisanego. Oblicz obwód tego trapezu,
jeżeli jego ramię ma długość 1cm, a przekątne przecinają się pod kątem 60stopni
a) policzyłam przekątną (2
√2) i ramię (2). jak policzyć górną podstawę?
18 maj 18:42
Dobra Ksiązka: przekątna ma długość 2
√3 = d , a ramie c=2
| 1 | | 1 | |
a można to pole przedstawić również jako |
| * średnica * h = |
| *4*h |
| 2 | | 2 | |
2h=2
√3
h=
√3
√3=
√3x
x=1
trapez jest równoramienny.
4−2=2=b
Obw=4+2+2+2=10
18 maj 19:12
nahh: co to za pole jest liczone?
18 maj 19:19
Dobra Ksiązka: Nie wiem czy dobrze narysuje
A i B to końce średnic a D to wierzchołek przy , którym narysowałeś 60 stopni
zauważ , ze Trójkąt ABD jest prostokątny bo jego przeciwprostokątna jest średnicą.
| 1 | | 1 | |
PABD= |
| * ramię * przekątna= |
| * średnica * wysokość |
| 2 | | 2 | |
18 maj 19:29
Eta:
a)
Taki trapez składa się z trzech trójkątów równobocznych o boku 2
Obwód trapezu L=5*2=10
| 22√3 | |
Pole trapezu P=3* |
| = 3√3 |
| 4 | |
18 maj 22:50