Prosze o pomoc ;d
Karol: Witam , może ktoś pomoże.
Podaj współrzędne punktu przecięcia się wykresu funkcji g z osią y , gdy:
g(x)=−f(x) i f(x)=x(x−3)
Jakby ktoś mógłby Mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie mam to rozwiązać, abym mógł samodzielnie
wykonać pozostałe przykłady w celu ich przećwiczenia, to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
18 maj 18:35
Adamm: ok
pomyśl co znaczy że funkcja przecina się z osią OY
jakie jest równanie osi OY?
to równanie to x=0
czyli wstawiasz x=0 do wzoru g(x) ( liczysz g(0) )
18 maj 18:55
Karol: @adamm dziekuję Ci ślicznie, już rozumiem
18 maj 19:05