Rozwiąż : (n-2)! / n!
Casy12: Może ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać ?
Wiem, że (n+1)! = n! (n+1)
Ale nie rozumiem za bardzo jak zrobić przykłady takie jak powyższy.
18 maj 17:18
Jerzy:
| (n−2)! | | (n−2)! | |
| = |
| |
| n! | | (n−2)!*(n−1)*n | |
18 maj 17:20
Adamm: po primo
dziedzina
n−2≥0 ⇔ n≥2 no i co najważniejsze n∊ℕ+
dalej
silnia z definicji
n!=1 dla n=0
(n−1)!*n dla n≥1
jaki z tego wniosek?
wniosek nam przedstawisz, mam nadzieję
18 maj 17:22
Casy12: Czyli jak mam w mianownik tylko n! To mogę podstawić licznik ?
Jakby było w liczniku (n−3)! To tez mogę podstawić za n! ?
18 maj 17:22
Jerzy:
n! = (n−3)!*(n−2)*(n−1)*n
18 maj 17:25
Casy12: | | (n+2)! | | (n+2)! | |
Czyli jak mam |
| = |
| |
| | n! | | (n+2)! | |
18 maj 17:27
Casy12: Aaa ... chyba rozumiem juz
18 maj 17:27
Casy12: Nie, jednak nie
18 maj 17:29
Jerzy:
Nie...
| (n+2)! | | n!*(n+1)*(n+2) | |
| = |
| |
| n! | | n! | |
18 maj 17:30