Ile wynosi objętość tego graniastosłupa?
Pomocy: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają równą długość.
Najdłuższa przekątna jego podstawy ma długość 4. Ile wynosi objętość tego graniastosłupa?
18 maj 17:07
kochanus_niepospolitus:

1) wyznacz 'x' w zależności od 'a'
2) tak wyznaczone 'x' podstaw do tw. pitagorasa i wyznacz 'a'
3) oblicz pole podstawy a następnie objętość graniastosłupa
18 maj 17:10
Jerzy:

Potrafisz obliczyć : a = bok podstawy ?
Potrafisz obliczyć H ?
18 maj 17:10
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... interesujący trójkąt prostokątny narysowałeś
18 maj 17:11
Jerzy:
Cześć kochanus ... co to jest ten drugi rysunek ?
18 maj 17:12
Jerzy:
Nowatorski
18 maj 17:14
Pomocy: Nie potrafię
18 maj 17:16
Jerzy:
a = połowa przekątnej = 2
H = 4
i licz.
18 maj 17:19
Pomocy: Skąd wiadomo, że to połowa przekątnej?
18 maj 17:20
Jerzy:
Bo w podstawie masz 6 trójkątów równobocznych.
18 maj 17:21
18 maj 17:22
Pomocy: Ok, wyszło mi 12√3
18 maj 17:24
Jerzy:
To coś nie bardzo.
18 maj 17:26
Pomocy: Co jest źle? Wzór to pp*h.
Pole wyszło mi 6√3 a wysokość to 2
18 maj 17:27
Jerzy:
Sorry .. ja pomyliłem...H = 2 ...masz OK.
18 maj 17:28
Pomocy: Ok, dzięki za pomoc
18 maj 17:29