Równość funkcji.
00000: Funkcja f każdej liczbie całkowitej k przyporządkowuje resztę z dzielenia kwadratu tej liczby
przez 4. Funkcja g każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby
przez 2.
Czy funkcje f i g są równe? Odpowiedź uzasadnij.
Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi jak zrobić takie zadanie? Głównie chodzi mi o to jak zapisać wzór
tych
funkcji? Z góry dziękuję.
18 maj 16:36
Adamm: f(k) − reszta k2 przez 4
g(k) − reszta k przez 2
jeśli k=2n gdzie n to jakaś liczba, to oczywiście f(k)=g(k)
jeśli k=2n+1 gdzie n to jakaś liczba, to f(k)=g(k)
zatem tak, są równe
nie musisz zapisywać wzorów
18 maj 16:42
Jerzy:
A po co Ci wzór ?
18 maj 16:43
00000: nie rozumiem, skąd wiadomo, że f(k)=g(k), jeśli k=2n?
18 maj 16:51
00000: czy to chodzi o to, że obie funkcje dla dla liczby parzystej przypisują 0, a dla nieparzystej
1?
18 maj 16:58
kochanus_niepospolitus:
jeżeli k=2n to k2 = (2n)2 = 4n2 ... czyli k2 jest podzielne przez 4
natomiast k (z oczywistych oczywistości) także jest podzielne przez 2
jeżeli k=2n+1 to przy dzieleniu przez 2 daje resztę 1 ... natomiast k2 = (2n+1)2 = 4n2 + 4n
+ 1 ... czyli daje resztę 1 przy dzieleniu przez 4
stąd te równości
18 maj 16:58
Adamm: jeśli k=2n to
g(k)=0, no oczywiste, mamy z definicji reszty
oraz k2=4n2 no i tutaj też prosto z definicji f(k)=0
jeśli za to k=2n+1 to nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego g(k)=1
również k2=4(n2+n)+1 i tutaj też prosto z definicji f(k)=1
18 maj 16:59
00000: Dziękuję bardzo
18 maj 16:59