Funkcje kwadratowe
Pi: Witam proszę o pomoc z zadaniami
Zadanie4 Dana jest funkcja kwadratowa . znajdź jej postać kanoniczną, iloczynową i ogólną
a) Y= 2x2−5x+3
b) Y= 2(x+4)2−3
c) Y=−3(x+2)(x−1)
Zadanie5 Rozwiąż równania i nierówności
a) x2+4x−5=0
b) x2−5x=0
c) 2x−x(x+3)=(x−1)2−2
d) 2x2−7x+5<0
18 maj 12:42
Janek191:
z.4
a)
y = 2 x
2 − 5 x + 3 − postać ogólna
Δ = b
2 − 4 a c = 25 − 4*2*3 = 1
y = a*(x − p)
2 + q
| | 5 | | 1 | |
y = 2*(x − |
| )2 − |
| − postać kanoniczna |
| | 4 | | 8 | |
| | 5 − 1 | | 5 + 1 | |
x1 = |
| = 1 x2 = |
| = 1,5 |
| | 4 | | 4 | |
y = a*( x − x
1)*(x − x
2)
y =2*( x − 1)*( x − 1,5) − postać iloczynowa
18 maj 13:01
Janek191:
z. 5
a) x2 + 4 x − 5 = 0
( x + 5)*(x − 1) = 0
x = − 5 lub x = 1
==============
18 maj 13:02