Funkcje
Asia: Proszę o pomoc! Na dziś potrzebuje

Zadanie 1 Narysuj wykres funkcji y=−2x+3 i oblicz
a) Miejsce zerowe
b) Punkty przecięcia z osiami
c) Dla jakich argumentów funkcja jest dodatnia
d) Czy A(5;−7) należy do wykresu funkcji
e) Napisz równanie prostej równoległej do danej funkcji przechodzącej przez A(2,−6)
Zadanie2 Określ dla jakich wartości parametru m funkcja jest rosnąca
a) Y=(2m−4)x +4
b) Y=x+6
18 maj 12:26
kochanus_niepospolitus:
y=−2x+3 jest to funkcja liniowa (linia prosta)
jak ją narysować? Na przykład: wyznacz dwa (dowolne) punkty należące do tej prostej i weź do
rączki linijki i przeciągnij linię
Jakie punkty wybrać masz? Jakie chcesz ... chociaż najczęściej (i najłatwiej się wylicza)
punkty przecięcia się prostej z osiami OY i OX.
Więc co robisz? A więc robisz:
1) do równania y=−2x+3 ... za x wstawiasz 0 i obliczasz ile wynosi 'y' (to jest punkt
przecięcia się z osią OY)
2) do równania y = −2x + 3 ... za y wstawiasz 0 i obliczasz ile wynosi 'x' (to jest punkt
przecięcia się z osią OX ... a jednocześnie odpowiedź na podpunkt (a))
Przy okazji − te dwie rzeczy załatwiają podpunkt (a) i podpunkt (b)
18 maj 12:29
Jerzy:

To jest wykres ... i odczytuj.
18 maj 12:29
kochanus_niepospolitus:
2.
w podpunkcie (b) nie występuje parametr 'm'

aby funkcja była rosnąca wartość parametru stojącego przy 'x' musi być większy od zera
innymi słowy funkcja y=
ax + b będzie rosnąca gdy
a > 0
18 maj 12:30
Asia: błąd. w 2 zadaniu podpunkt b) jest Y=3m−5 kreska ułamkowa pod nią 4 i dalej x+6
18 maj 12:33
18 maj 12:35