oblicz |sin - cos|
Uliczny Grajek: Witam
Sprawdzi ktoś mi szybko ten przykładzik?
| | 1 | |
Wiedząc, że sin α + cos α = |
| , oblicz |sin α − cos α| |
| | √2 | |
| | 1 | |
Wyliczyłem wcześniej, że sin α * cos α = − |
| |
| | 4 | |
I teraz:
|sin α − cos α| = x ,więc x≥0
√(sin α + cos α)2 = x
(sin α + cos α)
2 = x
2
1−2 sin α * cos α = x
2
(sprzeczność z założeniem)
Dobrze?
18 maj 10:03
jc: O.K.
(sin α − cos α)2 + 1/2 = (sin α − cos α)2 + (sin α + cos α)2 = 2(sin2 α + cos2 α) = 2
18 maj 10:14
Uliczny Grajek: Ojć, w dwóch linijkach napisałem plusy zamiast minusów. Dziękuję za
sprawdzenie
18 maj 10:20