Diagramy
nocnaćma: P i Q ⊂U
P= {x

(x)}
Q={x: q(x)}
Naszkicuj diagramy zbiorow P i Q w przypadku gdy prawdziwe jest nastepujace zdanie
a) ⋀x∊U (p(x)⇒q(x))
b) ⋀ x∊U (p(x)⇒∼q(x)
c) ⋀ x∊U ∼(p(x)∧q(x))
d) ⋀ x∊U (p(x)∧q(x))
e) ⋀ x∊U ∼(p(x)∨q(x))
W c i e chyba nalezy skorzystac z praw de morgana
18 maj 09:30
Adamm:

a) fałszywe tylko gdy p jest prawdą a q nieprawdą
cały obszar poza niebieskim jest ok
18 maj 13:17
Adamm:

e) nie trzeba praw de'Morgana, można w takiej postaci zaznaczać
to będzie cały obszar poza niebieskim
18 maj 13:20
Adamm: nazwiska piszemy z wielkiej litery
18 maj 13:20
nocnaćma: dzieki . czasami klawiatura szwankuje i nie ma mozliwosci edycji .
19 maj 00:53
nocnaćma: A mozesz wytlumaczyc dlaczego w a) przyjales falszywa implikacje ?
19 maj 09:50
nocnaćma: Up....
19 maj 10:04
Adamm: nie rozumiem pytania
19 maj 10:07
nocnaćma: W poleceniu pisze gdy zdanie jest prawdziwe
A prawdziwa jest oprocz p=1 i q=0
19 maj 10:25
Adamm: no tak
ale przeczytaj co ci napisałem 13:17
19 maj 10:36
nocnaćma: Trudne to ale a) juz rozumiem
19 maj 10:39