Niewymierność
jsjsjs: Jaka jest poprawna odpowiedź?
7√3
−−−−− = ?
3−√1
17 maj 22:31
Mila:
√1=1 to nie ma niewymierności w mianowniku.
Napisz dokładnie zadanie, do czego ma być odpowiedź?
17 maj 22:37
Janek191:
| 7 √3 | | 7√3 | |
| = |
| = 3,5√3 |
| 3 − √1 | | 2 | |
18 maj 09:23
nocnaćma: Ale mozna tez usunac niewymiernosc z licznika
18 maj 09:32
zegarmistrz:
A możesz pokazać jak ?
18 maj 09:33
18 maj 09:35
zegarmistrz:
Teraz masz niewymierność w mianowniku, a tego się unika w matematyce.
18 maj 09:37
nocnaćma: Niewymiernosc usuwa sie zarowno z licznika jak i z miamownika zaleznie od potrzeb .
Opisane w ksiazce Bielecki Algebra elemnetarna .
| | √2 | | 1 | |
Poza tym np sin45o= |
| ale czy zapis |
| ktory oznacza to samo jest |
| | 2 | | √2 | |
nieuprawniony ?
18 maj 09:41
zegarmistrz:
Rzadko spotyka się w matematyce zadania : "Usuń niewymierność z licznika".
Blisko 100% zadań, to: "Usuń niewymierność z mianownika".
18 maj 09:44
nocnaćma: Zgadza sie . Ja tez mysle ze tresc zadania byla niedokonczona
18 maj 09:45