zad
lemon: W trójkącie ABC dane są AB=[1,3] i CA=[−
√2,2
√2] oraz |∡BAC|=α
α=
17 maj 22:27
Mila:
AC→ o AB→=|AC|*|AB| *cosα
17 maj 22:32
lemon: Nadal średnio
17 maj 22:40
Mila:
AC
→=[
√2,−2
√2]
AB
→ o AC
→ =[1,3] o [
√2,−2
√2]=1*
√2+3*(−2
√2)=−5
√2 iloczyn skalarny wektorów
AB
→ o AC
→ =|AC|*|AB|*cosα
|AB|=
√12+32=
√10
|AC|=
√2+4*2=
√10
−5
√2=
√10*
√10*cosα
−5
√2=10cosα
========
17 maj 23:01
lemon: Tam jest CA nie AC
ma wyjść α=135
17 maj 23:39
Mila:
No tak , źle podałam kąt w elementarnym równaniu .
| | √2 | | π | | 3π | |
cosα=− |
| ⇔α=π− |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
17 maj 23:48