Wyznacz te wartości parametrów m i n, dla których f(x)=g(x)
Kacp: Wyznacz te wartości parametrów m i n, dla których f(x)=g(x)
f(x)=x2+3x−5 g(x)=x2+(m+n)x+m−3n
Proszę o pomoc!:(
17 maj 21:06
Krzysiek: m+n=3
m−3n=−5
17 maj 21:08
Kacp: mógłbyś mi jakoś jeszcze wytłumaczyć jak to zrobiłeś?
17 maj 21:11
kochanus_niepospolitus:
aby dwie funkcje były sobie równe, wartości współczynników przy poszczególnych potęgach 'x'
muszą być sobie równe ... dlatego:
f(x)=1x2+3x −5 g(x)=1x2+(m+n)x+ m−3n
czerwony: 1 = 1
zielony: 3 = m+n
niebieski: −5 = m − 3n
17 maj 22:53