Rozwiąż nierówność:
K: Rozwiąż nierówność:
2x+2x−1+2{x−2}+...≤2*√3*2x+4
Widzę że ciąg potęg tworzy ciąg artmetyczny, poradziłbym sobie gdyby szereg wyglądał tak:
2x*2x−1*2{x−2}*.. ale że zamiast znaku mnożenia jest dodawanie nie wiem jak mam się za to
zabrać. Proszę o pomoc.
17 maj 21:02
kochanus_niepospolitus:
2x + 2x−1 + ... + 21 + 2o = 2x+1 − 1
17 maj 21:05
K: Nie rozumiem tego przekształcenia, mógłbyś mi to jakoś bardziej rozpisać?
17 maj 21:16
K: x∊(−∞, 2> to finalna odpowiedź
17 maj 22:03
17 maj 22:09
Mila:
Suma wyrazów c. geometrycznego−Lewa strona nierówności
2
x+1≤2*
√3*2x+4 /
2
4
x+1≤4*(3*2
x+4)⇔
4
x*4≤4*(3*2
x+4)⇔
2
2x≤3*2
x+4
2
x=t, t>0
t
2−3t−4≤0
Δ=25
t
1=−1 lub t
2=4
t∊<−1,4> i t>0⇔
t∊(0,4>
2
x>0 i 2
x≤4
x∊R i 2
x≤2
2⇔
x≤2
17 maj 22:16
K: Dziękuję, teraz rozumiem.
17 maj 22:20
Mila:
17 maj 22:28