Analityczna
Dominik: Dany jest układ równań
x+y=2a+2
x2 + y2=a2−a−2
Para liczb (x,y) jest rozwiązaniem tego układu z parametrem a.
Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu xy. Proszę o pomoc
Wyszło mi, że
xy=−32a2−92a−3
zatem funkcja bedzie najmniejsza w wierzcholku i potrzebuje do tego wzoru na p,q Ale czy dobrze
mysle i co dalej jak odnajde p i q to juz nie wiem
17 maj 19:52
jc: 2xy=(x+y)2−(x2+y2) = (2a+2)2−(a2−a−2) = 3a2 + 9a + 6 = 3(a2+3a+2)
= 3[(a+3/2)2 + 2−9/4] = 3(a+3/2)2 − 3/4
Zważ jednak, że być może nie dla każdego a mamy rozwiązanie układu równań.
Czy dla a=−3/2 mamy?
17 maj 20:08
Dominik: aby a miało rozwiązanie Δ≥0. Chyba..
17 maj 20:12
jc: Nie rozumiem "aby a miało rozwiązanie Δ≥0" ?
Prosta x+y=k przecina okrąg x2+y2 = r2, jeśli k2 ≤ 2r2.
Sprawdź, czy dla a=−3/2 spełniony jest powyższy warunek.
17 maj 20:23
Dominik: jeśli a=−3/2 xy=0 zatem nie
17 maj 20:32
Dominik: Wiec to juz koniec?
17 maj 20:46
jc:
Dla a=−3/2, xy=−3/8.
Sprawdzamy, czy dla a=−3/2, 4(a+1)2 ≤ 2 (a2−a−2).
L = 1, P= 7/2, o.k.
17 maj 20:56
Dominik: Dobra, tak mi wyszło. Glupoty troche tutaj popisalem i mi glupio ale juz wiem chociaz jak robic
takie zadania, dzieki
17 maj 21:06