wyznacz punkty sfery
xzzvsdv: Wyznacz punkty sfery x2+y2+z2 = 4 leżące najbliżej i najdalej od punktu (3,1,−1)
Pomoże ktoś? Będę wdzięczny
17 maj 19:26
Adamm: x2+y2+z2=4
oraz f(x; y; z)=(x−3)2+(y−1)2+(z+1)2
mnożniki Lagrange'a i lecisz
17 maj 19:33
jc: Patrzysz, gdzie prosta przechodząca przez punkty (3,1,−1), (0,0,0) przecina sferę.
x=3t, y=t, z=−t
4 = x2+y2+z2 = 11 t2
t = ± 2/√11
Dla dodatniego t masz minimum, dla ujemnego maksimum.
17 maj 19:35
jc: Adammie, tym razem to prosta geometria.
17 maj 19:37
Adamm: wiem, nie zauważyłem prostej zależności
17 maj 19:38
xzzvsdv: i to jest już koniec zadania?
17 maj 19:41
xzzvsdv: a gdybym chciał zrobić to mnożnikami Lagrange'a to jaki warunek muszę ustalić?
17 maj 20:42
jc: x2+y2+z2=4
17 maj 20:50
xzzvsdv: Nie mam pojęcia naprawdę jak to ruszyć...
17 maj 20:55
xzzvsdv: Pomoże ktoś? Będę naprawdę niesamowicie wdzięczny
17 maj 21:06
17 maj 21:09
xzzvsdv: ok, tylko tutaj mam 3 zmienne tak?
17 maj 21:11
Adamm: nie, 5 masz zmiennych
17 maj 21:15
xzzvsdv: Dobra, nie mam pojęcia, poddaję się..
17 maj 21:17
Adamm: to zostaw, chyba że szukasz głupiego
17 maj 21:23
xzzvsdv: Szukam mądrego, który mi pomoże..
17 maj 22:14
jc: Przecież masz pełne rozwiązanie (19:35). Czego jeszcze oczekujesz?
17 maj 22:22
xzzvsdv: Po prostu wydaje mi się, że wymagają abym zrobił to mnożnikami Langrange'a
18 maj 09:06