Całka krzywoliniowa
Zuza: Oblicz całkę krzywoliniową zorientowana :
∫( podstawa K) ydx+xdy ,gdzie K jest dodatnio zorientowanym górnym półokręgiem o środku w
punkcie (0,0) i promieniu 2.
17 maj 19:20
jc: y dx + x dy = d(xy)
∫K d(xy) = (−2)*0−2*0=0
lub bezpośrednio
x=2 cos t, y = 2 sin t, t ∊ [0,π]
y dx + x dy = 4 (cos2 t − sin2 t) dt = 4 cos 2t dt
∫0π 4 cos 2t dt = 2 [sin 2t]0π = 0
17 maj 19:30
Zuza: czemu podstawiam (−2)?
17 maj 19:49
jc: Półokrąg zaczyna się w punkcie (2,0), a kończy w punkcie (−2,0).
17 maj 20:27