Prawdopodobieństwo
Maryla27: krótkie pytanie
2 rzuty kostką. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek ≥ 9 , biorąc pod uwagę, że na
co najmniej jednej kostka musi wypaść szóstka?
Czy to jest prawdopodobieństwo warunkowe?
17 maj 18:32
Adamm: |A∩B|=1+1*3+1*3=7
|B|=1*5+1*5+1=11
17 maj 18:36
Maryla27: Bardzo dziękuję.
17 maj 18:48
Maryla27:
|B| =
{(3,6),
(4,5),(4,6),
(5,4),(5,5),(5,6),
(6,3),(6,4),(6,5),(6,6) = 10
Czegoś nie widzę ?
17 maj 19:03
Adamm: B to zdarzenie że co najmniej na jednej ścianie wypadnie szóstka
albo mamy (6; x) albo (x; 6) albo (6; 6) przy czym x∊{1; 2; 3; 4; 5}
17 maj 19:05
Maryla27: Rozumiem. Dziękuję.
17 maj 19:11