Parzystość funkcji
KasiaS: Muszę sprawdzić, czy funkcja jest parzysta, czy nieparzysta:
| | ⎧ | −π/4 dla x∊(0;π) | |
| f(x)= | ⎨ | 0 dla x{−π,0,π} |
|
| | ⎩ | π/4 dla x∊(−π,0) | |
Wydaje mi się, że funkcja powinna być parzysta, ale w odpowiedzi mam podane, że jest
nieparzysta!
Proszę zatem o pomoc, bo jest to tylko początek zadania do obliczenia szeregu Fouriera.
17 maj 18:27
Adamm: jeśli x∊(0;π) to −x∊(−π;0) i mamy
f(−x)=−π/4=−f(x) i funkcja jest nieparzysta
jeśli x=π lub x=0
f(−x)=0=−f(x)
no i funkcja jest nieparzysta
funkcja nie jest parzysta, bo jedyna która jest parzysta i nieparzysta jednocześnie to f(x)=0
17 maj 18:30
piotr: funkcja jest parzysta gdy: f(−x) = f(x)
17 maj 18:32
KasiaS: Dzięki ziomy!
17 maj 18:35
kochanus_niepospolitus:
Kasiu ... na przyszłość
sprawdza czy funkcja jest:
parzysta, nie jest parzysta
nieparzysta, nie jest nieparzysta
17 maj 18:45