Dla jakich wartości p i q liczba x_0 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania ?
Ola: Dla jakich wartości p i q liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania ?
x3+px2+qx=2, x0=−1
17 maj 18:11
Adamm: f(x)=x3+px2+qx−2
f(−1)=−3+p−q=0
f'(x)=3x2+2px+q
f'(−1)=3−2p+q=0
f''(x)=6x+2p
f''(−1)=−6+2p≠0 ⇒ p≠3
f(−1)+f'(−1)=−p=0 ⇒ p=0
−3−q=0 ⇒ q=3
f(x)=x3+3x−2
17 maj 18:16
Ola: Mogę prosić o jakieś wyjaśnienie tego ? bo nic nie rozumiem
17 maj 18:38
Adamm: jeśli f(x) jest wielomianem, oraz
jeśli x0 jest k−krotnym pierwiastkiem f(x) to jest k−1 krotnym pierwiastkiem jego pochodnej
17 maj 18:40
17 maj 18:41
Eta:
p=0 , q= −3
17 maj 18:44
Adamm: no tak, pomyłka
dzięki
17 maj 18:45
Eta:
2 sposób ( bez pochodnych
x=−1 pierwiastek dwukrotny
to równanie jest:
(x+1)2(x−k)=0 gdzie k −−− trzeci pierwiastek
(x2+2x+1)(x−k)=0 ( wymnóż i uporządkuj
otrzymasz
x3+(2−k)x2+(1−2k)x−k=0 i x3+px2+qx−2=0
zatem −k= −2 i 2−k=p i 1−2k=q
k=2 i p=0 i q= −3
3 sposób
ze wzorów Viete'a dla równania stopnia trzeciego
17 maj 18:50
Krzysiek: x3+px2+qx−2=0
(x+1)(x2+(p−1)x+(−p+1+q))+p−q−3=0
p−q−3=0 i (−1)2+(p−1)*(−1)−p+1+q=3−2p+q=0
p=3+q
3−6−2q+q=0
q=−3, p=0
sprawdzenie
x3−3x−2=0
(x+1)(x2−x−2)=0
(x+1)2(x−2)
17 maj 18:51
Mariusz:
Jeśli chcesz pochodnymi to sprawdzasz czy
W(x0)=0
W'(x0)=0
W''(x0)≠0
18 maj 21:35