asymtota
oki: Skąd wiadomo kiedy wykrs funkcji przechodzi przez asymtopte poziomą?
17 maj 17:15
Adamm: z rysunku
17 maj 17:16
oki: ale wlasnie mam narysować rysunek i wyszła asymtota pozioma obustronna
f(x)=x2/(x+2)2
17 maj 17:23
kochanus_niepospolitus:
o tym czy i jak funkcja 'przebija' asymptotę poziomą wyjdzie Ci gdy sprawdzisz monotoniczność
funkcji oraz wyznaczysz wartości funkcji w ekstremach.
17 maj 17:33
oki: a pionową tez może przeciąć?
17 maj 17:39
piotr: asymptota pozioma y=1,
równanie
| x2 | |
| = 1 ma rozwiązanie: x = −1 |
| (x+2)2 | |
a więc w tym punkcie wykres przecina swą asymptotę
17 maj 17:41
piotr: pionowej nie może przeciąć, może co najwyżej jej "dotknąć"
17 maj 17:43
Adamm: jeśli przez przeciąć masz na myśli, czy np. funkcja może mieć asymptotę x=a oraz wartość
w tym punkcie, to tak, może
17 maj 17:48
piotr: np funkcja f(x) = e1/x ma asymptotę pionową x=0 prawostronną
a z lewej strony zera mamy limx→0− = 0, punkt (0, 0) nie należy do wykresu
17 maj 17:49
kochanus_niepospolitus:

Może ilustracyjnie.
Taka funkcja ma możliwość zaistnieć
17 maj 17:58
kochanus_niepospolitus:

taka także
17 maj 17:59
kochanus_niepospolitus:

ale taka już nie ... bo to NIE JEST FUNKCJA
17 maj 18:01
kochanus_niepospolitus:
ponieważ dla tego samego 'x' (np. x = 2) funkcja przyjmuje dwie różne wartości
17 maj 18:01
Adamm: kochanus, funkcja ℛ→ℛ to to nie jest, ale funkcja ℛ→ℛ2 już tak
17 maj 18:04