matematykaszkolna.pl
Zasady zaokrąglania wyników na maturze z FIZYKI reltih: Jakie są zasady na maturze z fizyki dotyczące zaokrąglania wyników? 1. Jak zaokraglać? 2.Czy zaokrąglać pośrednie wyniki czy tylko końcowy? 3.Czy za zbyt dokładny wynik albo za mało dokładny można stracić punkty? Chodzi mi o maturę z FIZYKI Daję tutaj, bo na forum fizyczne mało ludzi zagląda, a potrzebuje odpowiedzi na dziś.
17 maj 16:42
kochanus_niepospolitus: takie same zasady zapewne jak ogólnie przyjęte zasady zaokrąglania wyników 1,23x = 1,23 jeżeli x = {1,2,3,4} 1,23x = 1,24 jeżeli x = {6,7,8,9} I jedyne co pozostaje to rozstrzygnięcie co będzie jeżeli będzie 1.235 Zasada mówi tutaj o 'zaokrągleniu do parzystej cyfry, więc 1.235 ≈ 1.24 Natomiast 1.225 ≈ 1.22 Jednak sama ta zasada często jest zaniedbywana i daje się ludziom otwartą rękę czy zaokrąglą w górę czy też w dół. Jednak jeżeli mielibyśmy 1.225235356 to winno się zaokrąglić do 1.23
17 maj 16:57
reltih: ale jakie zaokrąglenie usatysfakcjonuje osobę spradzającą arkusz? https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Arkusze_egzaminacyjne/2016/formula_od_2015/zasady_oceniania/MFA-R1-N.pdf Strona 13 Po wykonaniu działań wychodzi wynik 42271,97 m/s Oni zaokrąglili do 42 km/s Ja bym zaokrąglił do 42,27 km/s czy straciłbym za to punkty i jak rozpoznać dokładność zaokrąglenia jakiego mam użyć? albo zaokraglenie 40 km/s
17 maj 17:18
kochanus_niepospolitus: pomijając kwestię pierwiastek ... wynik winno się zaokrąglić do 3 cyfr znaczących, bo z taką (najmniejszą) dokładnością były podane liczby które brały udział w wyliczaniu wyniku (konkretniej 6.67 oraz 5.98) Natomiast, szczerze mówiąc, nie pamiętam jak sprawa wygląda w momencie pierwiastkowania Na pewno zaokrąglenie 42.27 wedle przyjętych zasad zaokrąglania w obliczeniach (zarówno w chemii czy też w fizyce) jest wartością źle zaokrągloną. Jednak nie odpowiem Ci na pytanie, czy sprawdzający będzie odejmował za to punkty.
17 maj 17:30
reltih: Czyli zawsze zaokrąglać do najsłabiej podanej wartości? Czyli powinno być 42.3 ?
17 maj 17:38
kochanus_niepospolitus: poczekaj chwilę ... muszę odświeżyć swoją wiedzę w tym temacie emotka
17 maj 17:39
kochanus_niepospolitus: przy możeniu i dzieleniu zaokrąglamy do ilości (znaczących) cyfr nie przekraczających minimalnej liczby (znaczących) cyfr biorących udział w działaniach. dlatego winno być 1.78 * 103 (trzy znaczące liczby) Jednak nie wiem jak wygląda sprawa przy wyliczaniu pierwiastka.
17 maj 17:53
reltih: Dobra będę stosować tę metodę; "przy możeniu i dzieleniu zaokrąglamy do ilości (znaczących) cyfr nie przekraczających minimalnej liczby (znaczących) cyfr biorących udział w działaniach." Innej rady nie ma, bo w kluczu do zadań i nigdzie na stronie cke nie mogę znaleść informacji o zaokrąglaniu. Dzięki @kochanusniepospolitus
17 maj 18:02
kochanus_niepospolitus: pamiętaj tylko, że STAŁE mają nieskończoną dokładność czyli 2 * 6.67 = 13,34 ≈ 13,3
17 maj 18:04