Zasady zaokrąglania wyników na maturze z FIZYKI
reltih: Jakie są zasady na maturze z fizyki dotyczące zaokrąglania wyników?
1. Jak zaokraglać?
2.Czy zaokrąglać pośrednie wyniki czy tylko końcowy?
3.Czy za zbyt dokładny wynik albo za mało dokładny można stracić punkty?
Chodzi mi o maturę z FIZYKI
Daję tutaj, bo na forum fizyczne mało ludzi zagląda, a potrzebuje odpowiedzi na dziś.
17 maj 16:42
kochanus_niepospolitus:
takie same zasady zapewne jak ogólnie przyjęte zasady zaokrąglania wyników
1,23x = 1,23 jeżeli x = {1,2,3,4}
1,23x = 1,24 jeżeli x = {6,7,8,9}
I jedyne co pozostaje to rozstrzygnięcie co będzie jeżeli będzie 1.235
Zasada mówi tutaj o 'zaokrągleniu do parzystej cyfry, więc 1.235 ≈ 1.24
Natomiast 1.225 ≈ 1.22
Jednak sama ta zasada często jest zaniedbywana i daje się ludziom otwartą rękę czy zaokrąglą w
górę czy też w dół.
Jednak jeżeli mielibyśmy 1.225235356 to winno się zaokrąglić do 1.23
17 maj 16:57
17 maj 17:18
kochanus_niepospolitus:
pomijając kwestię pierwiastek ... wynik winno się zaokrąglić do 3 cyfr znaczących, bo z taką
(najmniejszą) dokładnością były podane liczby które brały udział w wyliczaniu wyniku
(konkretniej 6.67 oraz 5.98)
Natomiast, szczerze mówiąc, nie pamiętam jak sprawa wygląda w momencie pierwiastkowania
Na pewno zaokrąglenie 42.27 wedle przyjętych zasad zaokrąglania w obliczeniach (zarówno w
chemii czy też w fizyce) jest wartością źle zaokrągloną.
Jednak nie odpowiem Ci na pytanie, czy sprawdzający będzie odejmował za to punkty.
17 maj 17:30
reltih: Czyli zawsze zaokrąglać do najsłabiej podanej wartości?
Czyli powinno być 42.3 ?
17 maj 17:38
kochanus_niepospolitus:
poczekaj chwilę ... muszę odświeżyć swoją wiedzę w tym temacie
17 maj 17:39
kochanus_niepospolitus:
przy możeniu i dzieleniu zaokrąglamy do ilości (znaczących) cyfr nie przekraczających
minimalnej liczby (znaczących) cyfr biorących udział w działaniach.
dlatego winno być √1.78 * 103 (trzy znaczące liczby)
Jednak nie wiem jak wygląda sprawa przy wyliczaniu pierwiastka.
17 maj 17:53
reltih: Dobra będę stosować tę metodę;
"przy możeniu i dzieleniu zaokrąglamy do ilości (znaczących) cyfr nie przekraczających
minimalnej liczby (znaczących) cyfr biorących udział w działaniach."
Innej rady nie ma, bo w kluczu do zadań i nigdzie na stronie cke nie mogę znaleść informacji o
zaokrąglaniu.
Dzięki @kochanusniepospolitus
17 maj 18:02
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj tylko, że STAŁE mają nieskończoną dokładność
czyli 2 * 6.67 = 13,34 ≈ 13,3
17 maj 18:04