szereg
janusz: zbadać zbieżność szeregu:
∞
n=1
17 maj 16:38
kochanus_niepospolitus:
| | n2n | |
n√|an| =  gdzie a n = |
| |
| | an (n!)2 | |
17 maj 16:52
Adamm: kochanus, myślę że tutaj lepszym wyborem byłoby użycie kryterium d'Lamberta
tak nie musimy używać wzoru Stirlinga
17 maj 16:54
janusz: co później mogę zrobić z
n√(n!)2
17 maj 16:56
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... szczerze mówiąc patrzyłem tylko aby pozbyć się potęgi 'n'

chociaż szacowanie
n√n! nie powinno być jakoś trudne
17 maj 16:59
Adamm: | | e2 | |
dla |
| <1 ⇔ e2<a szereg jest zbieżny |
| | a | |
| | e2 | |
dla |
| >1 ⇔ e2>a szereg jest rozbieżny |
| | a | |
dla e
2=a kryterium nie roztrzyga
17 maj 17:02
janusz: z kryterium d'Lamberta dochodzę do postaci
n→
∞
więc dla
a>e
2 szereg jest zbieżny
dla a<e
2 szereg jest rozbieżny
dla a=e
2 kryterium nie rozstrzyga
dobrze rozumiem?
17 maj 17:04
janusz: dzięki
17 maj 17:04
Adamm: | n2n | | n2n | | 1 | |
| ≈ |
| = |
| |
| e2n*n!2 | | e2n*(n/e)2n*2πn | | 2πn | |
dzielimy oba wyrażenia, i wychodzi nam że granica z ich ilorazu wynosi 1
zatem z kryterium ilorazowego szereg jest rozbieżny dla a=e
2 ponieważ szereg
17 maj 17:04
Adamm: tutaj jednak nie widzę innego rozwiązania niż wzór Stirlinga
17 maj 17:05
kochanus_niepospolitus:
z pewnością masz rację ... zasugerowałem się wyrażeniami w potędze
n i nieodpartą ochotą
pozbycia się tego
17 maj 17:07