zbiór wartości
kwiatuszek: | | 7 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| bardzo proszę o pomoc ... |
| | sin2x−sinx−12 | |
17 maj 15:56
Adamm: sin
2x−sinx−12≠0
Δ=49=7
2
| | 1+7 | | 1−7 | |
sinx≠ |
| oraz sinx≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx≠4 oraz sinx≠−3
dziedzina zatem to ℛ bo sinx przyjmuje wartości od −1 do 1
17 maj 15:59
po prostu Michał:
| | 7 | |
m = |
| /*sin2x−sinx−12 |
| | sin2x−sinx−12 | |
Δ ≥ 0
...
i na koniec założenie co do mianownika sin
2x−sinx−12 ≠ 0
czyli policzyc to i podstawic do tej funkcji z "m" aby znalezc jakie nie pasuje
17 maj 16:00
Adamm:

tutaj masz rysunek funkcji w mianowniku
teraz zauważyłem że przeczytałem dziedzina, ale robisz podobnie
t=sinx
zbiór wartości t to <−1;1>
zbiór wartości g to <−12,25;−10>
zbiór wartości f to <−4/7;−7/10>
17 maj 16:04
Adamm: pomyliłem się jeszcze, powinno być oczywiście
zbiór wartości f to <−7/10; −4/7>
17 maj 16:06
Adamm: robisz taki wężyk
g(t) ma dziedzinę <−1;1> a zbiór wartości przyjmujesz jako dziedzinę f(g)
17 maj 16:07
kwiatuszek: a czy mogę to zrobić w ten sposób : 1) t=sinx i t∊<−1,1>
2)sin
2−sinx−12 =t
2−t−12 i t∊<−1,1> ⇒ sin
2−sinx−12 ∊<−12,25 , −10> (wyliczyłam jaki jest
zbiór wartości t
2−t−12 w przedziale od −1 do 1)
3) −12,25<sin
2−sinx−12<−10
| −1 | | 1 | | −1 | |
| > |
| > |
| |
| 12,5 | | sin2x−sinx−12 | | 10 | |
| −4 | | 7 | | −7 | |
| > |
| > |
| czy takie rozwiązanie będzie poprawne? |
| 7 | | sin2−sinx−12 | | 10 | |
17 maj 16:10
Adamm: to prawie to samo co zrobiłem ja
17 maj 16:10
kwiatuszek: tak, teraz widzę

mam jednak wątpliwość co do przejścia z −12,25<sin2−sinx−12<−10 na
ułamki...bo to jest podnoszenie obu stron nierówności do potęgi (−1)... i nie wiem czy można
tak robić i ewentualnie jakie są zasady przy takim podnoszeniu(zmiana znaku itp.)...czy ktoś
mógłby mi w tym pomóc?
17 maj 16:18
Adamm: no właśnie, dlatego sposób pokazany w poście 16:04 jest bardziej uniwersalny
nawet możesz sobie narysować
17 maj 16:20
kwiatuszek: Bardzo dziękuję Adamm

Twoje rozwiązanie faktycznie jest przystępne i chętnie będe z takiego
sposobu korzystać...gdyby jednak ktoś wiedział jak jest z tym podnoszeniem do potęgi (−1) to
byłabym wdzięczna za odpowiedź..chciałabym wiedzieć bo mogłoby mi się to przydać do innych
zadań
17 maj 16:29
Adamm: możesz zaznaczyć że sin2x−sinx−12<0 i rozpatrywać każdą nierówność z osobna
17 maj 16:31