Suma
Alan: Proszę o pomoc jak przedstawić tą sumę w p. ogólnej?
∑ (k=1 do n) k! ? Metodą zaburzania, teleskopową da się?
17 maj 14:26
Alan: Potrzebne mi to w zadaniu
T
0 = 2
T
n=T
n−1 + ∑ (k=1 do n) n!
więc
Sn= S
1
| | 1 | |
Tn = |
| (2*S1 + S1 * ∑ (k=1 do n) 1 * ∑ (k=1 do n) k!) |
| | S1 | |
17 maj 14:39
Alan: Proszę o pomoc albo wskazówki chociaż
17 maj 14:40
jc: Proponuję nowoczesne rozwiązanie. Znajdź T
0, T
1,..., T
5
i wpisz do
http://oeis.org.
17 maj 14:52
Alan:
17 maj 15:08
Adamm: zaraz ci gały z oczodołów wypadną
17 maj 15:11
Alan: To jest jedno z zadan na kolokwium i tam niestety nie będę miał takiej strony
17 maj 15:14
kochanus_niepospolitus:
a powiedz mi jak to ostatnie równanie otrzymujesz
17 maj 15:22
Alan: | | 1 | |
Tn= |
| (T0*S1*b1 + ∑ (od k=1 do n) Sk * ck |
| | Sn*an | |
gdzie a
n = 1, b
n=1, c
n=∑ (k=1 do n) n!
17 maj 15:25
kochanus_niepospolitus:
to w tym co napisałeś nie powinno w takim razie być:
S1 * ∑ (k=1 do n) 1 * ∑ (k=1 do n) k!)
to po pierwsze
a po drugie w drugiej linijce w 14:39 masz błąd (tak przynajmniej sądzę) bo masz sumę ze stała
n! ... raczej winno być k!
17 maj 15:27
Alan: Mogłem faktycznie zrobić błąd zaczynam dopiero się tego uczyć i próbuje
to zrobić tak jak mi się wydaje.
Druga linijka jest przepisana z listy zadań od wykładowcy.
17 maj 15:40
kochanus_niepospolitus:
Jeżeli faktycznie jest przepisana z listy to masz:
Tn = Tn−1 + n!*n
natomiast Tn−1 = Tn−2 + (n−1)!*(n−1)
czyli Tn = Tn−2 + n!*n + (n−1)!*(n−1)
itd.
Tn = 2 + ∑1n(k*k!)
17 maj 15:49
kochanus_niepospolitus:
więc chyba raczej nie oto mu chodziło
17 maj 15:49
Alan: Myślałem że chodzi Ci o tą drugą linijkę Tn=Tn−1 + ∑ (k=1 do n) n! i T0=2.
To jest na pewno dobrze to co jest poniżej to sam to próbowałem rozwiązać.
Sorry za niezrozumienie.
17 maj 15:55
kochanus_niepospolitus:
tak dokładnie o tą linijkę chodzi
zauważ, że ∑1n n! = n!*(∑1n 1) = n!*n
17 maj 16:04