przyrównywanie
kajo11: Wytłumaczy mi ktoś po co przyrównywać do zera?
17 maj 14:00
kochanus_niepospolitus:
zależy co się 'przyrównuje do zera'
17 maj 14:05
17 maj 14:07
kochanus_niepospolitus:
1) mamy równanie:
a*b*c = 0 .... kiedy takie równanie będzie spełnione? Wtedy gdy:
a = 0 lub b = 0 lub c = 0 (bo 0* 'cokolwiek' = 0)
17 maj 14:09
kochanus_niepospolitus:
2) mamy nierówność:
a*b > 0
taka nierówność będzie spełniona jeżeli:
I) a>0 i b>0 lub II) a<0 i b<0
dlatego jest istotne aby wiedzieć kiedy:
a=0 i b=0 ... później będzie można pokazać kiedy a>0 a kiedy a<0 (i analogicznie z 'b' )
17 maj 14:10
kajo11: Dziękuje

! Już wszystko kumam
17 maj 14:22