Szereg Harmoniczny
Patrycja: Bardzo proszę o napisanie czy dobrze rozumiem szereg harmoniczny i o pokazanie mi gdzie robie
ewentualne błędy:
∑(k=1 do n)H
k
∑(k=1 do n)k*H
k+(n+1)H
n+1=1+∑(k=1 do n)(k+1) H
k+1=
| | 1 | | k | | 1 | |
=1+∑(k=1 do n) (k+1)(Hk+ |
| )=1+∑ (k=1 do n) (k*Hk+ |
| +Hk+ |
| )= |
| | k+1 | | k+1 | | k+1 | |
=1+∑(k=1 do n) (k*H
k+H
n+1) = 1+∑(k=1 do n) 4*H
k + ∑(k=1 do n) H
k +∑(k=1 do n) 1 =
= ∑(k=1 do n)k * H
k + ∑(k=1 do n)H
k + n+ 2
∑ (k=1 do n) k*H
k+(n+1) H
n+1 = ∑ (k=1 do n) k*H
k + ∑ (k=1 do n) H
k + n+ 2
k*Sn + (n+1) H
n+1 = k*Sn + Sn+n+2
Sn= (n+1) H
n+1 − (n+2)
17 maj 12:28
powrócony z otchłani:
A co wlasciwie chcesz wyliczyc?
17 maj 12:38
Patrycja: Mam do zrobienia takie zadanie:
T
0=5
T
n = T
n−1 + H
k
S
n = S
1
| | 1 | |
Tn = |
| (5*S1 + ∑(k=1 do n) Hk *S1) |
| | S1 | |
17 maj 12:48
kochanus_niepospolitus:
T
n = T
n−1 + H
k 
hmmm
| | 1 | | 1 | |
Tn = |
| (5*S1 + ∑1n Hk*S1) = 5 + ∑1n Hk = 5 + ∑1n∑1k |
| = |
| | S1 | | m | |
| | n+1−k | |
= 5 + ∑1n |
| = 5 + (n+1)*Hn − n |
| | k | |
T
n−1 = 5 + nH
n−1 − (n−1)
| | 1 | |
Tn = Tn−1 + Hn = 5 + nHn−1 − (n−1) + Hn−1 + |
| = |
| | n | |
| | 1 | | n+1 | |
= 5 + (n+1)Hn−1 − n + 1 + |
| =5 + (n+1)Hn−1 − n + |
| =5 + (n+1)Hn − n |
| | n | | n | |
17 maj 13:17
Patrycja: W zadaniu jest Hk czyli wynikiem prawidłowym jest 5 + (n+1)*Hn − n?
po 5+∑ (k=1 do n) Hk już nic nie rozumiem. Zadanie spróbowałam zrobić na podstawie notatek
w zeszycie gdzie miałam dla ∑ (k=0 do n) Hk i poprzekształcałam to jakoś.
Proszę o pomoc to jest dla mnie bardzo ciężkie zadanie, do tej pory nigdzie nie spotkałam
się z Hk ale z prostymi zadaniami z metodą zaburzania lub metodą teleskopową, a to jest
jedno z zadań które będę miala na kolokwium.
17 maj 15:07
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
∑1n Hk = ∑1n (∑1k |
| ) <−−− bo przecież Hk = ∑1k |
| prawda   |
| | m | | m | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑1n (∑1k |
| ) = 1 + (1 + |
| ) + (1 + |
| + |
| ) + itd. |
| | m | | 2 | | 2 | | 3 | |
zauważam, że 1 występuje w tej podwójnej sumie dokładnie 'n' razy (czyli przemnożone przez 'n')
stąd piszę, że ta podwójna suma to nic innego jak
| | 1 | | 1 | |
∑1n (∑1k |
| ) = ∑1n |
| *(n+1−k) |
| | m | | k | |
i zauważ, że dokładnie tak będzie:
1 mnożymy przez n
itd.
| | 1 | | n+1 | | k | |
∑1n |
| *(n+1−k) = ∑1n |
| − ∑1n |
| |
| | k | | k | | k | |
oczywiście (n+1) jest stałą w pierwszej sumie, więc wywalamy przed sumę
| | k | |
w drugiej sumie skracamy: |
| = 1 |
| | k | |
| | n+1 | | k | | 1 | |
∑1n |
| − ∑1n |
| = (n+1)∑1n |
| − ∑1n 1 |
| | k | | k | | k | |
pierwsza suma to nic innego jak H
n ... a druga suma to nic innego jak suma 'n' jedynek
| | 1 | |
(n+1)∑1n |
| − ∑1n 1 = (n+1)Hn − n |
| | k | |
rozumiemy jak to zrobiłem
17 maj 15:14
Patrycja: Wszystko rozumiem oprócz tego:
| | 1 | | 1 | |
∑(od k=1 do n ) (∑ (od m=1 do k) |
| ) = ∑ (od k=1 do n ) |
| * (n+1−k) |
| | m | | k | |
17 maj 15:52
kochanus_niepospolitus:
niech n = 3
k = 1
k=2
k = 3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(*) = |
| + ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| + |
| ) |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | |
i musisz zobaczyć, że:
dla większych 'n' będzie analogicznie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(dla n=4) dorzucasz jeszcze |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | |
a wyrażenie |
| występuje dokładnie 'n−3' razy |
| | 4 | |
itd.
| | 1 | |
więc w uogólniając wyrażenie |
| wystąpi dokładnie (n+1 − k) razy |
| | k | |
17 maj 16:01