matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Aga:
π
1
Wyznacz α i β jeśli wiadomo że α,β ∊(0,
) oraz sin(α−β)=cos(α+β)=
2
2
17 maj 12:24
Janek191:
π
sin (α − β) = 0,5 ⇒ α − β =
6
π
cos (α + β) = 0,5 ⇒ α + β =
3
Dodajemy stronami
π
2 α =
2
π
α =
4
więc
π
π
1
β =
−
=
π
3
4
12
17 maj 12:35
Aga:
Dzięki Janek191
17 maj 12:40