kongres
nocnaćma: Na kongres naukowy przybylo 100 matematykow z ktorych :
85 wladalo jezykiem angielskim
80 wladalo jezykiem francuskim
70 jezykiem niemieckim
66 jezykiem rosyjskim
czy wsrod matematykow byl taki ktory wladal wszystkimi czterema jezykami ?
17 maj 11:24
g: Tak, co najmniej jeden.
17 maj 11:36
nocnaćma: Dobrze . A moglbys to wytlumaczyc ?
17 maj 11:40
Jerzy:
Jeśli 70 mówi niem, to co najmniej 36 mówi też po ros : 66 − (100 − 70) = 36
Jeśli 36 mówi po niem i ros , to co najmniej 16 mówi po fran: 80 − (100 − 36) = 16
Jeśli 14 mówi po niem, ros,fran, to co najmniej jeden mówi po ang: 85 − (100 − 16) = 1
17 maj 11:49
Jerzy:
Albo: 100 − (100 − 85) − (100 − 80) − (100 − 70) − (100 − 66) = 1
17 maj 11:50
powrócony z otchłani:
Najmniej ludzi zna niemiecki i rosyjski (70+66 = 136). Oznacza to ze minimum 36 zna oba te
jezyki.
Francuskiego nie zna dokladnie 20 osob. Zalozmy ze oni wszyscy znaja francuski i rosyjski.
W takim razie minimum 16 osob zna te trzy jezyki.
Dokladnie 15 nie zna ostatniego. Zalozmy ze oni wszyscy to sa Ci ktorzy znaja 3 pozostale
jezyki.
W takim razie zostaje minimum 1 czlek ktory zna wszystkie cztery jezyki.
17 maj 12:45
Adamm: albo
dodajemy wszystkich
=301
i zakładając że jak najwięcej z nich posługiwało się 3 językami odejmujemy 3*100
czyli zostaje 1, który musimy gdzieś dopisać
17 maj 12:48