Fizyka
...: Kula bilardowa poruszająca się z prędkością V01=2.2 m/s zdarza się niecentralnie z taką samą
kulą nieruchomą. Stwierdzono, że po zderzeniu jedna z nich porusza się z prędkością V=1.1 m/s
w kierunku tworzącym kąt 60o z kierunkiem ruchu pierwszej kuli przed zdarzeniem. a) ile
wynosi prędkość 2 kuli? b) czy dane tego zadania dopuszczają możliwość, że zderzenie było
nisprężyste?
17 maj 08:59
kochanus_niepospolitus:

Przy zderzeniu sprężystym brązowo/pomarańczowego koloru nie ma
17 maj 09:22
'Leszek: Przy zderzeniu sprezystym niecentralnym jednakowych kul , gdy jedna z nich
byla w spoczynku , to po zderzeniu kule poruszaja sie wzdluz linii tworzacych zawsze
kat 90° , czyli α = 30° , wowczas z prawa zachowania pedu otrzymujemy :
m v01 = m v *cos 60° + m v2 *cos 30°
17 maj 11:02
'Leszek: czyli prędkość drugiej kuli po zderzeniu v2 = 1,1*√3 m/s
można to również obliczyć korzystając ze składowych pędów prostopadłych do kierunku
ruchu pierwszej poruszającej kulki wówczas : mv2 sin 30o = mv cos 60o
⇒v2 = 1,1*√3 m/s
aby sprawdzić czy to było zderzenie sprężyste należy sprawdzić czy suma energii
kinetycznych kul po zderzeniu jest równa energii kinetycznej uderzającej kuli
mv012/2 = mv2/2 + mv22/2
podstaw dane i otrzymasz : 4,84 = 1,21 + 3,63 ⇔4,84=4,84 , czyli jest to zderzenie
doskonale sprężyste niecentralne !
17 maj 13:48