Zbior pusty
nocnaćma:

Cytat .
Aby zaznaczyc na diagramie Venne'a ze zbior jest pusty pokrywamy kratka jego obraz
np z tego rysunku wynika ze P⊂Q
17 maj 08:22
nocnaćma:

Zrobie teraz drugi diagram
To jest diagram A∩B=∅
A to jest przeciez iloczyn zbiorow a nie zbior pusty .
Nie rozumiem tego . Dlaczego tak ?
17 maj 08:25
Jerzy:
8:22 to różnica zbiorów: P \ Q
17 maj 08:27
nocnaćma: Jerzy
Tak mam napisane z w zbiorze zadan .
17 maj 08:28
kochanus_niepospolitus:

Czytamy ze zrozumieniem:
"pokratkowanie jakiegoś obszaru = obszar ten przyjmujemy jako obszar pusty"
Innymi słowy powyższe rysunki przestawiają to samo.
Oba te rysunki pokazują, że P∩Q = ∅.
Jednak należy pamiętać, że tylko pierwszy (lewy górny róg) rysunek został przedstawiony za
pomocą diagramu Venne'a
17 maj 08:44
Jerzy:
Zbiór pusty nie może być zakreskowany.
17 maj 08:45
Jerzy:
Nie to samo...
Górny rysunek: P∩Q = obszar zakreskowany
Dolny rysunek: P∩Q = zbiór pusty ( nic nie jest pokratkowane )
17 maj 08:47
Jerzy:
Dolny rysunek to też jest diagram Venne'a.
17 maj 08:48
kochanus_niepospolitus:

Natomiast te dwa są ze sobą równoznaczne.
Tylko, że znowuż − to lewy górny rysunek przedstawiony został diagramu Venne'a (czyli
przecinających się okręgów

).
Po prostu do schematu Venne'a konieczne było wprowadzenie jakiegoś oznaczenia, które by
pokazywało zbiór pusty ... padło (dla uczniów) nieszczęśliwie na 'kratkowanie' danego pola.
Odpowiedź Jerzego jest 'zrozumiała' dla każdego kto miał zbiory w szkole −−− "podaj jaki obszar
został zakreskowany/zamalowany" −−− ile razy takie zadania robiliśmy.
Jednak czego nie ma w szkole, to właśnie nie jest wprowadzone oznaczenie zbioru pustego w
diagramie Venne'a, zapewne po to by nie mieszało się w naszych młodych i naiwnych (dawne
czasy) główkach
17 maj 08:50
17 maj 08:54
17 maj 08:59
kochanus_niepospolitus:
Oczywiście 1 po lewej to diagram Venne'a ... a po prawej diagram Eulera
17 maj 09:02
17 maj 09:02
kochanus_niepospolitus:
No i człowiek się uczy całe życie

Myśli człowiek, że mieliśmy diagramy Venne'a a tu 'dupa' ... bo Euler męczył nas od
najmłodszych lat
17 maj 09:05
nocnaćma: Panowie dziekuje za odpowiedzi
Przepraszam ze tak dlugo sie nie odzywalem ale musialem wywiezc dziadkom wode na ogrodek .
17 maj 09:26
kochanus_niepospolitus:
Wódę wiozłeś dziadkom
17 maj 09:28
kochanus_niepospolitus:
17 maj 09:28
nocnaćma: Pilny telefon i coz bylo robic . Trza dziadkow ratowac
17 maj 09:30
kochanus_niepospolitus:
Ale popitę też im zawiozłeś ... czy dziadkowie to tacy 'z dziada, pradziada' co bez popity
chleją
17 maj 09:40
nocnaćma: Sa juz wprawieni
17 maj 09:41