kąty
darka: W trójkacie ABC AA1 oraz BB1 są odpowiedno dwusiecznymi kątów CAB oraz CBA. Wiadomo ze kąty
są AA1B1=24 oraz BB1A1=18. Jak obliczyć kąty trójkąta ABC?
16 maj 23:20
kochanus_niepospolitus:

c = 180 − x − y = 180 − 18 − 24 = 138
a+b = 180 − c = 180 − 138 = 42
d = 180 − (2a + 2b) = 180 − 2*42 = 96 (pierwszy kąt)
drugi i trzeci kąt (a dokładniej połowy tych kątów) wyliczysz jeżeli pokażesz że ABO jest
podobny do A'B'O
16 maj 23:41
darka: A czemu one są podobne?
16 maj 23:53
kochanus_niepospolitus:
pomyśl przez chwilę sama ... pokombinuj trochę
16 maj 23:56
Eta:
Pewnie "podobne" do kochanusa ?
darka sprawdź treść zadania ?( może coś pominęłaś)
17 maj 00:05
Adamm: były już podobne zadania i tam też chyba chodziło o podobieństwo tych dwóch trójkątów
Eta
17 maj 00:10
Eta:
Co było i nie jest ... nie pisze się w .....
17 maj 00:13
Adamm: ymmmm
ok
spoko
no dobra
17 maj 00:16
Adamm: to jest taka fraza którą się mówi jak się nie wie co powiedzieć
17 maj 00:18
Eta:
17 maj 00:30
kochanus_niepospolitus:
teraz to mi Etuś zasiałaś zwątpienie ... muszę popatrzeć
17 maj 00:31
Mila:
Artur chciałby, aby tam był trapez
17 maj 00:44
Eta:
Ja też bym chciała

"chciała bym chciała...."
17 maj 00:50
Adamm: zwracam honor
z tego co wyczytałem to dwusieczne przecinają się w środku okręgu wpisanego w trójkąt,
więc te kąty muszą być równe
zadanie nie ma rozwiązania
17 maj 00:59
kochanus_niepospolitus:
coś mi się pomyliło z podobnymi zadaniami.
Swoją drogą pamiętam, że zawsze nie lubiłem zadań z dwusiecznymi
17 maj 00:59
Adamm: w sumie to wiedziałem to już wcześniej, ciężko się myśli tak po zmroku
17 maj 01:00
Adamm: a nie, nie muszą
17 maj 01:02
Eta:
Oooo jestem w

Mister
Adammm "zwraca honor" ......a to prawie się nie zdarza w stosunku do mnie
17 maj 01:03
Eta:
Dobrej nocy Wszystkim
17 maj 01:08
Adamm: Dobranoc
17 maj 01:15
Eta:
17 maj 01:15