Funkcja liniowa
Kuba: Wyznacz wartaoc b, wiedzac, ze wykres funkcji f jest prostopadly do wykresu funkcji g, jesli:
f(x) = −0,2x − 1 i g(x) = |b − 3|x + 3
16 maj 22:56
dociekliwy:
|b − 3| = 5
16 maj 22:58
Eta:
| | 1 | |
af=−0,2=− |
| to ag= 5 bo af*ag= −1 |
| | 5 | |
|b−3|=5⇒ b−3=5 lub b−3= −5
dokończ...........
16 maj 22:58
dociekliwy:
b = 8 lub b = −2
16 maj 22:59
'Leszek: −0,2*| b−3 | = −1 ⇔ | b − 3 | = 5 ⇔ b − 3 = 5 lub b − 3 = − 5 ⇒ b = 8 lub b = 2
16 maj 22:59
Eta:
16 maj 23:01
dociekliwy:
b = 2...nie robi.
16 maj 23:01
dociekliwy:
16 maj 23:01
'Leszek: Oczywiscie nie wydrukowal sie zna ( − ) , powinno byc b = 8 lub b = − 2
16 maj 23:03