a
Bartek: mógłby mi ktoś wytłumaczyć o chodzi w tym zadaniu?
Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol, o równaniach:
a) y=5(x−m)
2+m
gdzie m∊R
16 maj 22:26
Eta:
a) z postaci kanonicznej W( m,m) ⇒ x=m i y=m ⇒ y=x
wierzchołki leżą na prostej y=x
b) podobnie W(−m, 2m) ⇒ x=−m i y= 2m ⇒ y= −2x
wierzchołki leżą na prostej y= −2x
16 maj 22:41
Bartek: Skąd w b) wzięło się y=−2x?
16 maj 22:46
Eta:
x= −m to m= −x więc y=2m ⇒ y= 2*(−x) ⇒ y= −2x
jasne?
16 maj 22:49
Bartek: Teraz tak

dziękuję
16 maj 23:21