Liniowa
Kuba: wyznacz m, wiedzac ze wykres funkjcji liniowej g jest prostopadly do wykresu funkcji liniowej
f, jesli:
f(x) = m(1+√2)x i. g(x) = (1−√2) = − 1
Odpiwiedz ma wyjsc m=1 ale nwm od czego zaczac mam tylko m(1+√2)*(1−√2) = −1
16 maj 22:01
Kuba: Mam chyba
16 maj 22:03
Kuba: 1+√2m * 1−√2=−1
1+√2m = 11− √2 / * 1+√2
m=1
Dobrze?
16 maj 22:07
Kuba: Widze bledy juz niewqzne
16 maj 22:13
'Leszek: tam chyba powinno byc : g(x) = (1−√2)*x − 1
wowczas ( 1−√2)*(1 + √2) = ( 12 − (√2)2) = −1 , na podstawie wzoru skroconego
mnozenia , czyli : m*(−1) = −1 ⇒ m = 1
16 maj 22:14