Funkcje
00000: Funkcje f(x) = (a + x)
2 oraz g(x) = x
2 + 3, gdzie x∊ R, przyjmują tę samą wartość dla
argumentu
–1.
a) Wykaż, że istnieją dwie wartości parametru a, spełniające warunki zadania.
b) Dla wyznaczonej większej wartości parametru a oblicz najmniejszą oraz największą wartość
funkcji f w przedziale <−4,−1>
Robię to tak:
za x podstawiam −1 i porównuję obie funkcje
(a−1)
2=4
(a−1)(a−1)=4
i tutaj widać, że jako a można dać 3 i −1
a potem w b) liczę te wartości dla 3 i to mi wychodzi 1 i 4
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze? Z góry bardzo dziękuję.
16 maj 21:53
po prostu Michał: a)
rozpisanie (a−1)(a−1) = 4 nikogo nie przekona, bo wcale nic nie udowadnia.
Jednakze policzenie delty juz tak.
(a−1)2 = 4
a2 − 2a + 1 − 4 = 0
a2 − 2a − 3 = 0
Δ = ...
a = 3 lub a = − 1
i teraz jest dowod.
16 maj 22:02
po prostu Michał:
b)
f(x) = (x+3)2
1) badamy wierzcholek −−−> p = − 3 ∊ <−4;1> zatem f(p) = f(−3) = 0
2) badamy krance przedzialu
f(−4) = 1
f(−1) = 4
wniosek :
Najmniejsza wartosc wynosi 0 dla x = − 3
Najwieksza wartosc wynosi 4 dla x = − 1
16 maj 22:07
00000: Dziękuję, tylko mam jeszcze pytanie, jak dokładnie liczy się ten wierzchołek? ( nie umiem
liczyć delty)
16 maj 22:19
po prostu Michał:
funkcja kwadratowa wyraza sie wzorem f(x) = a(x−p)2+q (jest to tzw postac kanoniczna)
gdzie p i q to wspolrzedne wierzcholka paraboli. czyli W(p,q)
dlatego mozna od razu stwierdzic, ze p = − 3 (bo x − (−3) = x+3) oraz, ze q = 0
17 maj 11:53
Adamm: a) sekta wiecznej delty?
no halo, tam masz kwadrat
wiesz co robisz jak liczysz deltę?
dokładnie to samo
(a−1)2=4
a−1=2 lub a−1=−2
a=3 lub a=−1
17 maj 12:58
Adamm: polecam zapoznać się z wyznaczaniem wzorów na pierwiastki funkcji kwadratowej
17 maj 13:00
po prostu Michał: Adamm
Ty skorzystales z tego ze jezeli |x| = |y| to x = y lub x = − y
wiec jak ktos tego nie wie, to juz lepiej aby delta liczyl, albo
x2 = y2 −−> x2 − y2 = 0 −−−> (x−y)(x+y)=0
17 maj 14:27
Adamm: post 13:00
nie kręć człowieku
17 maj 14:39