W trapezie równoramiennym
juta: w trapezie równoramiennym który nie jest równoległobokiem ramię ma długość 7 cm a przekątna 8
cm..oblicz długość podstaw trapezu wiedząc że odcinek łączący środki ramion ma długość 4 cm.
16 maj 21:49
Eta:
| | a+b | |
|EF|=|AG|= |
| =4 ⇒ a+b=8 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w
ΔAGC i w ΔBGC
| | a−b | |
h2=82−42=48 x2=72−h2 ⇒ x=1 = |
| ⇒ a−b=2 |
| | 2 | |
a+b=8
i a−b=2
−−−−−−−−−−−−
2a=10 ⇒ a=5 to b= 3
==============
16 maj 22:29
juta: wielkie dzięki
16 maj 22:48
Eta:
16 maj 22:50