Przedstaw tą sumę w postaci ogólnej
Matix: Przedstaw tą sumę w postaci ogólnej ∑ (od k=1 do n) (k
2−1). Może ktoś pomoże? Jutro kolos
16 maj 21:46
Matix: Bardzo proszę.
16 maj 22:25
'Leszek: ∑ ( k
2 − 1) = ∑ k
2 − n = ( 1
2 + 2
2 + 3
2 + ......+ n
2 ) − n =
| | n(n+1)(2n+1) | | 2n3 + 3n2 − 5n | |
= |
| − n = |
| |
| | 6 | | 6 | |
16 maj 22:38
Adamm: zaburz sumę sześcianów by otrzymać wzór podany przez 'Leszka
16 maj 22:51
16 maj 23:06
Mariusz:
Adam to co ja podałem to coś lepszego niż zaburzanie
16 maj 23:07
Adamm: ∑
k=1nk
3+(n+1)
3=1+∑
k=1n(k+1)
3
(n+1)
3−1=3∑
k=1nk
2+3∑
k=1nk+n
| (n+1)3−n−1−3n(n+1)/2 | |
| =∑k=1nk2 |
| 3 | |
upraszczasz i masz
16 maj 23:08
Adamm: nie wiem czy lepszy jest rachunek różnicowy, ale na pewno fajniejszy
16 maj 23:12
'Leszek: | | n(n+1)(2n+1 | |
Wzor ktory wykorzystalem : 12 + 22 + 32 + ....+ n2 = |
| |
| | 6 | |
mozna wyprowadzic rowniez korzystajac z metody wspolczynnikow nieoznaczonych
1
2 + 2
2 + .... +n
2 = An
3 + Bn
2 + Cn + D , i podstawiajac kolejno n = 1,2,3,4
otrzymujemy uklad rownan dla A,B,C,D
16 maj 23:20
Mariusz:
Na tej stronie twierdzą że rachunek różnicowy częściej działa a
poza tym trzeba wiedzieć co zaburzać
Poczytaj sobie o nim
16 maj 23:23
Matix: Leszek a skąd to n? ∑ ( k2 − 1) = ∑ k2 − n.
Dziękuje wszystkim.
17 maj 11:40
'Leszek: ∑ ( k2 − 1) = ( 12 − 1) + ( 22 − 1) + ( 33 − 1) + ....... = 12 + 22 +
...n2 − ( 1 + 1 .... + 1)=
= ∑ k2 − n
17 maj 12:25
Matix: Super juz wszystko rozumiem bardzo dziękuje
17 maj 12:29