16 maj 21:08
Jack: Zauważ, że 4x2+4x+1 = (2x+1)2
Albo po prostu policz delte by to wykazac.
16 maj 21:09
Rurek: Wiem, że to wzór skróconego mnożenia ale co dalej z tym zrobić?
16 maj 21:11
Rurek: | 3−x | | 5x | |
| − |
| =0 |
| (2x+1)(2x−1) | | 2x+1 | |
16 maj 21:12
Eta:
założenie x≠−1/2
| 3−x | | 5x | |
| = |
| /*(2x+1)2 |
| (2x+1)2 | | 2x+1 | |
3−x=5x(2x+1)
dokończ......
16 maj 21:17
Rurek: wychodzi mi 10x2+6x−3=0 i jak liczę z tego deltę to wychodzi Δ=146
16 maj 21:26
Rurek: 156*
16 maj 21:28
Eta:
Δ=156 , √Δ=2√39
x=............. lub x=.............
dokończ
16 maj 21:30
Rurek: | | −6+2√39 | | −6−2√39 | |
ok mam |
| i |
| i teraz nie wiem czy mogę wyciągnąć to 2 przed |
| | 20 | | 20 | |
nawias i dzielić czy nie
16 maj 21:45
han: Możesz
16 maj 21:49
Rurek: | | −6+2(√39) | | −6−2(√39) | |
ok mam |
| i |
| |
| | 20 | | 20 | |
jest ok? w odp jest troszkę inaczej
16 maj 21:53
Eta:
Tak nie można!
| | −6+2√39 | | −3+√39 | |
x= |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | |
lub
17 maj 00:59